5 Eylül 2012 Çarşamba

ARNAVUT CİĞERİ Yaptım ㋡



Damarlarımda arnavut kanıda taşıyorum.
Rahmetli ananeciğim asil bir arnavut kadınıydı ailesi istanbullun köklü ailerindendir.
Aravutlar  eskilerde dışarıdan kız almaz kız'da vermezlerdi ama dedem ananemın gönlünü fethedince sanırım bu kural bozulmuş iyide olmuş....
Ananeciğimin bütün akrabaları adetlerini devam ettiriler, yemek kültürlerinden hiç vaz geçmediler ve dillerinide konuşurlar  bazen inatçı yönüm ağır bastımı tuttu gene arnavut damarın derler :)))

Sanırım üç yıl olacak et ve balık yemeye başladığım, kokusuna ve tadına  dayanamadığım tek şey vardı oda ciğerdi ne piştiğini görcem nede kokusunu duycam derdim o derece midemi bulandırırdı nedenini bilmesemde... Ama ailemin yöresel yemeklerini yapmaya başladığımdan beri aklımda olan bir yemekti bu güne kısmetmiş ilk kez yaptığım arnavut ciğeri kapışıldı desem abartmış olmam tabaklar boşaldı :=)))

  • MALZEMELER
    • 500 gr dana ciğeri (kuşbaşı formunda doğranmış olmalı)
    • 4-5 yemek kaşığı un
    • 1 çay kaşığı kimyon
    • ½ çay kaşığı karabiber
    • 2 çay kaşığı tuz
    Kızartmak için;
    • 2 su bardağı sıvıyağ
    Salata için;
    • 2-3 adet orta boy kuru soğan
    • 3 demet maydanoz
    • 1 tatlı kaşığı sumak, kırmızı toz biber
    • 1 adet limonun suyu
    • 2 çay kaşığı tuz
    YAPILIŞI
    • Zarı soyulmuş,sinir ve yağları iyice temizlenmiş ciğeri kuşbaşı doğradıktan sonra yıkayıp süzgece koyarak iyice süzün.
    • Diğer taraftan, unu geniş bir tabağa koyup üzerine karabiber ve kimyonu ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırın.
    • Ciğerleri bu unlu karışıma iyice bulayın, fazla ununu silkeleyin.
    • Diğer taraftan, sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Ciğerleri tavaya aktarıp bol kızgın yağda karıştırarak 2-3 dakika kızartın. Kızarttığınız ciğerleri kevgir yardımıyla  kağıt peçete serilmiş bir tabağa alıp üzerine tuz serpiştirin.
    • Salatayı hazırlamak için, soğanları soyup yarımay şeklinde doğrayın. Üzerine toz biber, sumak ve tuzu serpip iyice ovun. İnce kıyılmış maydanozu ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Sıcak haldeki ciğerlerle birlikte servise sunun. 

    Afiyet olsun.