20 Eylül 2012 Perşembe

Her derde deva Brokoli çorbam ㋡


Kış aylarına  yaklaştığımız şu günlerde benimde meşhur yemeklerim sofrada yerlerini almaya başlarlar artık :)
Ailecek çook sevdiğimiz bir çorba tarifimi sizinle paylaşmak istiyorum...


**Malzemeler**
* 1 adet Ortaboy brokoli
* 1 adet kuru soğan
* 1 adet orta boy patates
* 2 adet orta boy havuç
* 1 çay bardağı kırmızı mercimek
*  yarım çay  bardağı buldur
* 3-4 adet kurtulmuş acı biber
* yarım çay bardağı zeytin yağı
* yarım yemek kaşığı tuz
*  5-6 yaprak Roka
* Taze maydonoz ve nane de olabilir yoksa kurutulmuşu ilede servis yapabilirsiniz.
* Bazen 4-5 yaprak ıspanak yada kara lahana'da eklediğim oluyor hem renk veriyor hemde daha lezzetli oluyor tabi hanımlar zevke göre...

Hazırlanışı.
Önece iyice yıkanmış brokoliyi kalın saplarından ayırarak tencerenin dibine yerleştiriniz kalın olan saplarını kullanmıyoruz  hanımlar :).
1 adet kuru soğan, 1 adet patates, 2 adet havuç 'u  rendeliyoruz broklolinin üzerine, 1 çay bardağı kırmzıı mercimek ve yarım çay  bardağı bulguru iyice yıkadıktan sonra rendelediklerimizin üzerine döküyoruz.
Acı sevenler için 4-5 adet kurutulmuş acı biberi saplarını alarak tenceeye yerleştiriyoruz ehh acıyıda fazlasıyla severiz, 5-6  yaprak rokayıda ekledikten  sonra  sencerenin yarısına kadar su dolduruyoruz ve yarım  yemek kaşı tuzu serpiştiriyoruz ardından zeytin yağımızı koyup kısık ateşte haşlıyoruz.
Haşlandığından emin olduğuımuz brokolilerimizi yarım saat demlemeye bırakıyoruz, iyice demlenen brokolileri ( hayat kurtaran diyorum ben kendilerine ) el blenderi ile iyice çırpıyoruz sıvı hale gelene  kadar, iyice sıvı olmuş çorbamızı kısık ateşe tekraradan koyuyoruz kaynayana kadar bekletiyoruz ocakta sonra servis yapabilirsiniz arzu edenler üzerine kara biber, kekik, nane serpe bilirler biz öle içiyoruz ...
Kışın hastayı diriltir bu çorba... AFİYET OLSUN...


Not : Dere otunu denememenizi tavsiye ediyorum tadını bozuyor.