31 Ağustos 2012 Cuma

Bamya Konservesi Nasıl kurulur ? ㋡

Bamya yemeğini kendimin ve anneciğimin dışında iyi pişiren olursa afiyetle yerim ve ailecekte çok severiz.
Pazardan aldığımız bamya'dan geçen pişirip tarifini sizlerle paylaşmıştım çok lezzetli bir yemek olduğu için kışlık hazırlıklarımızın arasında kendilerinede yer verdik :=)))
Elim çok kalabalık olduğu için bamyayı 2 kg aldık haftaya bamya siparişide  verdim.

MALZEMELER :
2 Kg bamya
3 adet orta boy domates
1 adet cam kavanoz.
tuz , zeytin yağı

YAPILIŞI:
Bamyaları iyice yıkıyoruz kuruması için kenarda beklerken, 3 adet orta boy domatisi rendeliyoruz bazıları bütün koyuyormuş ama gene benım isteğim rendelemek oluyor :) Bamyaları tencerenin içine koyuyoruz üzerine rendelediğimiz domatesi döküyoruz, az miktar tuz ve zeytin yağınıda gezdirikmi tencerenin içine bir parmak kadar sıcak su ekliyoruz orta ateşte çevire çevire 10 dk kaynatıyoruz rengi döndüğü anda kapatıyoruz altını ocağın.
Bu işlem sırasında bir taraftanda tencerenin içinde kapakları kaynatıyoruz ve ben doldurma esnasında kavanozun içine sıcak su koyuyorum kimisi kaynatıyormuş buna gerek yok sıcak suda kavanozu ısıtıyor.
Sıcağı sıcağına bamyaları kavanozlara dolduruyoruz ve hemen ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz, daha sonra geniş bir tencerenin içine kapaklar altta olacak şekilde şişeleri koyuyoruz şişelerin yarısına kadar sıcak suyuda ekleyip 20 dk kaynatıyoruz, kaynama süresi dolan şileri alıp çok soğuk olmayan bir zemine koyuyoruz ve sabaha kadar ellemiyoruz sabah kalktığınızda şiler soğumuş olacağı için şişelerin sıkılığını kontrol etmeyi mutlaka unutmayın.
NOT: 1 kg bamya için 1 kg'luk kavanoz yeterli.

Şimdiden afiyer olsun hanımlar..